8 Eylül 2009 Salı

Irkçılık ile Milliyetçilik Farklı Şeyler midir? (2)

Fikr-i Milliyet Nedir?
Fikr-i Milliyet ikidir. Bir kısmı ırkçılıktır ki menfidir, uğursuzdur, zararlıdır. Başkasını yutmakla beslenir, diğer ırklara düşmanlıkla ayakta durur, devam eder. Daima tetiktedir. Düşmanlık beslemeye ve keşmekeşe sebebtir.

Evet, menfi fikr-i milliyetin tarihte pek çok zararı görülmüştür. Dünyayı harc ü merc eden iki dünya savaşı, menfi milliyetçilik olan, ırkçılığın neticesidir. Hususan asrımızda bitmez tükenmez savaşların ekserisi ırkçılıktaki kana susamışlıktandır.
Şimdi ise, en çok birbirine muhtaç , düşmanlar akbabalar gibi üzerimize üşüşmüşken , karşılkılı ırkçılık ile birbirine yabani bakmak ve birbirini düşman algılamak öyle bir felakettir ki, tarif edilmez. Adeta, müthiş yılanlara arka çevirip sineğin ısırmasına karşı koymak gibi bir divanelikle, büyük ejderhalar hükmünde olan Avrupa'nın, Amerikanın doymak bilmez hırslarını, pençelerini açtıkları bir zamanda onlara önem vermeyip, belki manen onlara yardım edip, menfi ırkçılık fikriyle doğu illerindeki vatandaşlara veya batı tarafındaki dindaşlara düşmanlık besleyip onlara karşı cephe almak, çok zararlı ve tehlikelidir.
...
Fikr-i Milliyetin diğer kısmı müsbet olandır. Caizdir. Haktır. Güzeldir. Müsbet milliyet, toplumsal hayatın içinden gelen bir ihtiyaçtır. Yardımlaşmaya, dayanışmaya; menfaatli bir kuvvet temin eder, İslam kardeşliğini daha çok edecek bir vasıta olur.

Fikr-i Milliyet ile ileri atılan bir adam der: "Eğer ben ölsem milletim sağ olsun. Çünkü, milletimin içinde bir hayat-ı bakiyem(devam eden bir hayatım) var"
İşte Avrupa bu sözü biden almış ve ilerlemelerinin temel taşını oluşturmuş. Avrupa ise şu güzel düsturumuza karşılık bize "Ben susuzluktan ölsem, hiç yağmur bir daha dünyaya gelmesin. Eğer ben görmezsem bir saadeti, dünya istediği gibi bozulsun." iğrenç düsturunu vermiş.

Hem, o Avrupalıları bizden aldıkları fikr-i milliyetle, bir ferdi bir millet gibi kıymet alıyor. Çünkü, bir adamın kıymeti, himmeti(ciddi gayreti) nisbetindedir. Kimin himmeti milleti ise, o kimse tek başıyla küçük bir millettir.
devam edecek

Irkçılık ile Milliyetçilik Farklı Şeyler midir? (1)

Evvela ırkçılığın tanımını yapmak lazımdır.
Irkçılık; bir adamın cinayetiyle, masum bir kardeşini, belki de akrabasını, belki de aşiretinin(ırkının) efradını öldürmekte kendini haklı zannetmektir.
Bu tarife göre ırkçılık, mesela, devleti bölmek ve yıkmak isteyen PKK'lının ırkının Kürt olmasına binaen PKK ile alakası olmayan masum bin Kürt'e düşmanlık etmek ve PKK'nın intikamını ondan almaktır.

İşte; ırkçılık, bir cani yüzünden bin masumun hakkını çiğnemeye kendini haklı görmektir.

Hem, ırkçılık, kendi ırkına, kendi ırkından başka kimseyi dost görmemektir. Hal böyle olunca ırkçı, herkezi ırkına düşman görür.

Hem, ırkçılık, kendi ırkını üstün ve seçilmiş ırk görmektir. Bazıları haddi aşıp kendi ırkından tek ferdi cihane bedel ilan eder.

Hem, ırkçılık, kendi zürriyetine ait kemalatları sadece kendi zürriyetine yani, ırkına ait görmektir. Irkçıya göre istifade hakkı sadece ırkına aittir.

Hem, ırkçılık, kendi ırkında kusur görmemektir.

Hem ırkçılk kendi zürriyetini lider tahayyül etmektir. Oysa liderlik istenilmez, belki verilir.
Hem... hem...
Bine kadar hem diyebiliriz. Elhasıl ırkçılık başkasını yutmak ile beslenmektir.

Sual: Peki, bazı kişiler "biz ırkçı değiliz, milliyetçiyiz" diyorlar. Bu doğru mudur?

Cevab: Bir kişinin kafir olması başka küfür işlemesi başkadır. Bir kişi kafir olmadığı halde bazen küfür fiili işleyebilir. Her şeyi kendi içinde değerlendirmek lazım.

Aynen öyle, birinin ırkçı olması başka, ırkçılık yapması başkadır. Bir kişi kendini "ırkçı" olarak görmemesi bazı fiillerinin ırkçı olmadığı manasına gelmez. Fiiline ve söylemine bakılır.

Biz kimseye -kendi ilan etmediği sürece- "ırkçı" diyemeyiz. Hakkımız yoktur. Ancak, o kişinin ırkçı fiil veya sözünü "bu ırkçılktır" diyerek eleştirmek caizdir.

Suale gelirsek, kendine "Milliyetçi" diyen kişi eğer, ırkçı söylem ve fiil içinde ise kendine ne derse desin ırkçılıktır. İsmin değişmesi hakikati değiştirmez. Yaptığını mazur göstermez.

Sual: Peki esas olan nedir?

Cevab: Fikr-i Milliyettir.
Fikr-i milliyet kendi milletine ait kemalatları insanlığın hizmetine sunmaktır.
devam edecek...